Kjenner du noen som vet noe om Bjerkøyas historie og /eller sitter på gamle bilder fra øya? Ta kontakt med oss i vellet så får vi lagt ut denne informasjonen her.
Det begynte for ca 450 millioner år siden. Innbyggerne den gang besto av skalldyr og blekksprut. Vi kan se dem i skråfjellet å¨vestsiden, og i Skavstien på stranda på østsiden. Så ble det mye bråk en stund, til vulkanene roet seg noen 100 millioner år senere.
Etter lang tid under is og vann, steg øya opp av havet for ca 5500 år siden. Siden har det grodd jevnt og trutt. Det var vel langt mellom folk på den tiden. I steinalderen var strandlinjen kanskje 50m høyere enn nå, så siden øya er 68 m høy var det den gang kun en liten holme. I bronsealderen derimot, sto vannet 15 til 17 meter høyere enn nå, så da ville strandlinjen grovt regnet gått der veien ligger i dag. Dette var en tid med mye folk i bygda, og sikkert noen på Bjerkøya også.
Det er en historie fra sagatiden som passer godt her. Mange steder har blitt utpekt som gravsted for Kong Øystein Frett, men Sande er like sannsynlig som andre steder. Under seilas på Oslofjorden, ble kongen slått over bord av råa på skipet som seilte ved siden av, og druknet. Han ble tatt om bord igjen, og historien sier at de seilte ved roder sund, iskoldstrøm til Vadfa hvor elven falt ut i bukten. Dette ligner veldig på …… Sande. De har da seilt opp Bjerkøyasundet. Dette var ca. år 740.
Så ble det stille en stund igjen. Sognepresten sa om Bjerkøya i 1746 at her var dårlig med skog og lite engeland. Øya kunne nok passe for en husmann. Øya skal ha brent en gang, usikkert når. I 1723 var det ikke hus på Bjerkøya, men det var det i 1736. Ved folketellingen i 1801 bodde det ingen på Bjerkøya.
Men så begynner ting å skje. I 1821 var Oberst Schrøder på Bjerkøya, og målte den opp slik at det ble 3 eiendommer på øya. Det ble lagt delesteiner fra sørodden og opp mot dagens byggefelt, det er en spiss, oppreist stein som er synlig den dag i dag, innenfor Barken.
Det synlige sporet etter den eldste bebyggelsen på øya er 3 husgroper. Det var en grop der hvor veien i dag kommer inn fra brua på Mathisodden, den er borte. Det er en synlig grop på stranda ned for Østsideveien, og en i Glufsebukta.
VEIEN
Bjerkøyabrua ble fullført i 1956 og øya ble landfast. Arbeidet med brua/fyllingen til fastlandet ble kostet og utført av Sande kommune. Veien på øya er i stor grad bygget på dugnad, det er gitt div. tilskudd og lånegarantier fra kommunen, når det ble utført større utbedringer og oppgarderinger av veien.
Når byggefeltet kom på begynnelsen av 80 tallet ble det stor belastning på veien og et stadig tilbakevendende ønske om at veien burde vært asfaltert. Veien ble asfaltert i 1995, etter en relativt lang prosess og frisk debatt blant beboerne.
Alle veiene, så nær som veiene i byggefeltet ligger på privat grunn. Det har gjentatte ganger vært oppe til diskusjon om frivillig avståelse av grunn, men siden det aldri har lyktes fult ut. Resultatet har blitt at eneste mulighet er at kommunen må ekspropriere grunnen, dette har kommunen har lite ønske om.
Resultatet av dette ble på 80 tallet en delt løsing, kommunen og veikomiteen på Bjerkøya deler ansvaret seg imellom. Kommunen står for brøyting og vintervedlikehold, mens innbyggerne står for sommervedlikehold og oppgardering. Dette gjelder veiene på vestsiden av øya. Veiene på Østsiden har egen veikomité og står for veien i sin helhet.
Det er belysning på deler av veien på begge sider av øya, dette betaler beboerne på Bjerkøya for i sin veiavgift. Lyset på Vestsiden koster for 2010 ca kr 10.000.-.